[layerslider id="5"]
Om Hub182018-12-20T20:56:07+00:00

Kort om Hub18

  • Hub18 är en ideell förening som privatpersoner och föreningar kan bli medlem i. Verksamhetsidén är enkel: Hub18 tillhandahåller lokaler. Medlemmarna fyller lokalerna med aktiviteter.
  • Hub18 stöttar Uppsalas föreningsliv, tar tillvara på människors engagemang och gör det möjligt att genomföra goda idéer i praktiken.
    Det gör vi genom att erbjuda lokaler att driva projekt och utöva aktiviteter i.
  • Målet är fylla huset med en mängd olika verksamheter och aktiviteter.
  • Visionen är att vara en mötesplats för sociala innovationer: En plats där nya idéer och nya tjänster kan utvecklas som möter olika samhällsutmaningar.
  • Namnet Hub syftar på den datatekniska termen för centrum i ett (dator)nätverk och 18 står för Uppsalas riktnummer 018. Siffran 18 anspelar också på husets gatuadress Kungsängsvägen 18.

Det här är tanken med Hub18

Varför behövs Hub18?

Jag har i många år engagerat mig ideellt och har otaliga gånger märkt av lokalbristen för många föreningar. Som tidigare kooperativ rådgivare vid uppstarter av ekonomiska och ideella föreningar märkte jag samma sak. Att hitta en lokal att vara i är många gånger ett stort hinder för att komma igång med sin förening och sin verksamhet. Det vill Hub18 råda bot på!

Hur fungerar Hub18?

Som medlem i Hub18 får du tillgång till föreningshusets lokaler och fyller dem med de aktiviteter som engagerar just dig. De sociala företagen Initcia och Passion Works står för lokalkostnaderna under Hub18:s uppstartsfas. Tanken framöver är att den som har medel till hyra bidrar, medan den som saknar ska kunna söka ett stipendium och inte behöva betala något utöver medlemskapet. Lite Robin Hood-tänk alltså.

För vem är Hub18?

Både föreningar och privatpersoner får använda Hub18:s lokaler. Det kan vara föreningar för att spela teater och spel, musikband eller konstnärer och föräldra-, invandrar-, vänskaps- eller handikappföreningar. Eller privatpersoner som själva eller tillsammans med andra driver ett projekt under en kortare tid. Eller något annat. Hub18 vill ge fler människor chansen att utveckla verksamheter och att utöva sin passion.

Visionen är en mötesplats för sociala innovationer

Min vision är att Hub18 ska vara en mötesplats för sociala innovationer. En plats där nya idéer och nya tjänster som möter olika samhällsutmaningar kan utvecklas. Det skulle kunna vara frågor som rör miljön eller de växande problemen med isolering, t ex hur vi kan minska ensamheten eller skapa meningsfulla aktiviteter så att fler människor inkluderas i samhället.

Det viktiga engagemanget

Föreningsliv och ideellt engagemang är viktigt, inte minst personligen för de som engagerar sig. Det kan vara en väg in i samhället, social gemenskap och arbete. Föreningslivet öppnar dörrar för människor. Min förhoppning är att lokalerna blir väl utnyttjade, och att många olika människor, föreningar, projekt och verksamheter ska hitta hit och blomstra. Mötesplatsen som är öppen för alla behövs i ett demokratiskt samhälle. Slutligen så ser jag också Hub18 lite som en studentnation – du blir medlem, kommer hit, skapar saker tillsammans med andra människor och har roligt.
Välkommen in!

Erik Hoving
eldsjäl och initiativtagare till Hub18